I tento školní rok se naše škola zúčastnila vzdělávacího programu od agentury Italy Gastro Promotion s akreditací MŠMT pro gastronomy a food designery. Akce se účastnilo 20 žáků z oboru Kuchař- číšník, Gastronomie, Food design.
Můžeme říci, že týdenní pobyt v Itálii byl víc než úspěšný. Každé dopoledne se neslo v pracovním duchu, odpoledne žáci mohli poznávat krásy Itálie. Od neděle do pátku probíhaly na různých špičkových pracovištích odborné přednášky a praktické ukázky italské gastronomie. Žáci si většinu věcí mohli vyzkoušet.
Tento rok byli žáci rozděleni do dvou skupin podle svého vlastního zájmu.
Škola kávy.
Žáci, kteří se přihlásili na kurz kávy se mohli dozvědět veškeré důležité základy pro její správnou přípravu. Mistr barista, Mirko Camporesi, je provedl teorií i praxí přípravy kávových nápojů. Největší prostor věnoval procvičování, aby všechny techniky dostali žáci do ruky. V rámci barmanského kurz se věnovali přípravě moderních míchaných nápojů.
Škola vaření.
Italská pizza, těstoviny, ryby, mořské plody, zmrzlina jsou známé a vyhledávané po celém světě. Na dobře vybavených pracovištích hotelové školy si žáci vyzkoušeli moderní metody i tradiční postupy přípravy italské kuchyně. Používali kvalitní lokální a sezonní suroviny. Italští lektoři je naučili, jak připravovat čerstvé domácí těstoviny, naučili se barvení těsta přírodními látkami jako je barvivo ze sépie nebo rajský protlak. Vyrobili si svou tradiční pizzu od vyválení placky až po vytažení z pece. Naučili se upravovat mořské ryby a plody moře, uvařit tradiční italské rizoto, vyrobit tradiční dezerty.
V rámci celého pobytu měli žáci v odpoledních hodinách poznat i krásy Itálie. Viděli jsme gastronomické trhy, muzeum soli, ale i krásné San Marino. Jelikož nám tento rok počasí velmi přálo, každý se určitě rád vykoupal v moři.
Celý kurz se nám velmi líbil a doufáme, že příští rok bude stejně úspěšný, jelikož zájem našich studentů stále stoupá.