Jan Punčochář

Jan Punčochář

Další zářez na pažbě horažďovických gastronomů
Všichni, kdo jen trochu sledujete dění v gastronomii víte, že proběhl další ročník soutěže Master Chef Česko 2019. Vyhrála ho Kristýna, je jí teprve 17 let. Členem poroty v této soutěži byl také Jan Punčochář, zářící hvězda gastronomického nebe a mediální celebrita. A právě k tomuto sympaťákovi jsme se nechali pozvat do jeho restaurace U Matěje v Praze.
Master Chef Jan Punčochář je veselá kopa, je ihned poznat, že mu popularita nevadí. „Každý den se najde alespoň 40 zájemců o vyfotografování se mnou během obědů. Není divu, vždyť pořad měl obrovskou sledovanost,“ odpověděl Honza na dotaz, jak mu soutěž změnila život.
Jan Punčochář je opravdový odborník, vaří od malička a tvrdí, že jinou práci neumí, dva dny bez vaření už by nevydržel. Kromě natáčení a spousty jiných aktivit vede U Matěje tým 28 zaměstnanců, jako šéf důležité akce sám dozoruje i připravuje pokrmy. Také nás pozval do Chef Table restaurace U Matěje, připravil pro nás a naservíroval kompletní slavnostní menu a věřte, že to byla nádhera a koncert kuchařského kumštu. Studená melounová polévka s uzeným lososem nás v letním dni krásně osvěžila, kachní játra Foie gras (fuagra) s ostružinovou marmeládou a tvarohovým závinem je úžasně odvážný nápad ale chutnají výtečně, krevety v japonské omáčce byly opravdu pikantní a nádherně barevně i chuťově vyladěné. Hlavní chod byl jako vystřižený z učebnice pro food design. Kachní prsa s kedlubnovým zelím, hříbkovým soté a bramborovým pyré – luxusní gurmánský zážitek. Sladká tečka v podobě čokoládového vejce plněného lahodnou pěnou, krásně „ rozkřáplého“ na talíři udělala radost úplně všem.
Jan Punčochář vyprávěl, občas zažertoval, podělil se i o perličky z natáčení. Předváděl filetování mořských ryb a jiné speciální práce. Je opravdu zručný a pracovitý. Ocenil zájem žáků naší školy o zvolený obor a snahu pedagogů vychovávat dobré gastronomy. Nejlepším studentům nabídl stáž a připustil i možnost zaměstnání po ukončení studia. Udělalo nám to radost
Provedl nás celou restaurací a to byl další mimořádný zážitek. Personál jako ze škatulky, všude čisto, ochota a úsměv. Dokonalá ukázka moderní gastronomie! Jan Punčochář používá U Matěje na každý pokrm jiný inventář k servisu, jeho dvorním dodavatelem je PREMIUM GASTRO.
https://www.premium-gastro.com/cs/
Pro žáky střední školy Horažďovice, ale i pro budoucí studenty této školy je to krásná motivace pro další studium. Odjeli jsme plni dojmů, krásných zážitků a hlavně s vědomím, že někdo z nás může být třeba i Honzovým kolegou.
Jane Punčocháři, děkujeme za pozvání, rádi přijedeme zase.