Aktuality

Pokyny pro zajištění provozu Domova mládeže pro období přípravy na maturitní a závěrečné zkoušky do konce školního roku 2019/2020.

Informace pro žáky školy ubytované v Domově mládeže:
od 25. května 2020 umožníme ubytování žákům, kteří budou konat maturitní a závěrečné zkoušky
svůj zájem oznamte na email dm@sskola.horazdovice.cz do 15. května 2020
v době ubytování bude třeba nadále dodržovat pravidla ochrany zdraví (nošení roušky, dezinfekce, rozestupy,…)
každý žák ubytovaný od 25.května 2020 odevzdá vyplněné čestné prohlášení (obdrží u vychovatelky)

odkaz na pokyny zde

Výsledky přijímacího řízení tříletých učebních oborů

Milí uchazeči, vážení rodiče!
Dne 22. 4.  2020 najdete na našich webových stránkách výsledky přijímacího řízení tříletých učebních oborů pro šk. rok 2020/21. Všem přijatým uchazečům blahopřejemeV případě nejasností nás kontaktujte.

Domov mládeže SŠ Horažďovice

Přihlášky k ubytování v Domově mládeže ve školním roce 2020/2021 zasílejte:

 poštou : Střední škola, Horažďovice, Blatenská 313, 341 01 Horažďovice

                                                                                                                                                elektronicky      dm@sskola.horazdovice.cz

do 30. května 2020

Přihlášky si můžete stáhnout na webových stránkách školy – domov mládeže – přihláška k ubytování.

Domov mládeže SŠ Horažďovice

Z rozhodnutí ředitele školy žádáme ubytované žáky o vyzvednutí věcí z domova mládeže ve středu 1. dubna a v pátek 3. dubna 2020 v době od 8:00 do 13:00 hodin.

Po tomto termínu bude domov mládeže uzavřen.

Důležitá informace- podpora distanční výuky

V pondělí 30. 3. 2020 bude v 10 hodin spuštěno streamování pro žáky středních škol Plzeňského kraje.
Jedná se o prezentaci zajímavých příspěvků a výukových témat v netradičním pojetí výuky.
Do vysílání jsou zapojeni učitelé plzeňských středních škol, ale také další organizace (Techmania Science Centrum, Krajské centrum vzdělávání, NPI ČR – pracoviště Plzeň, Divadlo Alfa, ZOO Plzeň a další). Příspěvky nenahrazují školní vyučování.

K vysílání se můžete připojit prostřednictvím webových stránek Plzeňského kraje: https://www.plzensky-kraj.cz/online-vyuka-v-plzenskem-kraji-1 .

Úřední hodiny   Střední školy, Horažďovice , Blatenská 313 pro veřejnost:

po,st,pá-  9:00-11:00

Střední škola, Horažďovice, Blatenská 313 poskytuje svým žákům vzdělávání distanční formou. Bližší informace najdete v aplikaci Bakaláři.

Cukrářská prodejna a výroba studené kuchyně do odvolání uzavřeny. Veškeré objednávky budou zrušeny.

Vzhledem k vývoji epidemie v Evropě jsou od 11.3.2020 pro žáky uzavřeny základní, střední a vysoké školy do odvolání!

Soutěž REGION 2020

Soutěž REGION 2020 se konala 29/1/2020 v Plzni. Téma celé soutěže znělo: Dlouhé zimní večery. Soutěžili jsme v 6 disciplínách a to v aranžování vitríny a makety výkladní skříně, tvorby plakátu ruční i počítačové zpracování, počítačová grafika a písmo ručně psané. Největší úspěch jsme získali v tvorbě plakátu–ruční zpracování, kde jsme se umístili na 1. místě  Zlata Votavová (2. ročník) a Plakát–počítačová grafika  1. místo Michaela Bastlová (1. ročník) a 3. místo Stanislava Koštialová (2. ročník). Krásné 2. místo jsme si také zasloužili v aranžování komerční vitríny Zuzana Žifčíková (2. ročník).  A v poslední soutěžní disciplíně Písmo ručně psané jsme získaly 3. místo Zlata Votavová (2. ročník).

 

Střední škola, Horažďovice, Blatenská 313 vyhlašuje ve dnech 6.-7.2. 2020 chřipkové prázdniny.

Za  krásami gastronomie a kulinářskými zajímavostmi jsme se vypravili tentokrát  do Spojeného království. Přímo v Londýně, srdci Anglie jsme měli možnost ochutnat ostrovní speciality i tradiční anglickou kuchyni. Kachní krokety s červeným zelím, křepelčí vajíčko v chorizu doplněné čekankovým pukem nebo  pomalu tažený bůček s opečenou krustou a lahodnou kapustou chutnají výtečně.

A stranou nezůstala ani kultura. Obdivovali jsme i takové historické skvosty jako je Buckinghamský palác, sídlo Jejího Veličenstva královny Alžběty a královské rodiny, Westminsterský palác a  opatství, Tower Bridge, světoznámý Big Ben na věži budovy britského parlamentu, barokní katedrálu Sv. Pavla, druhou největší na světě, Trafalgar Squere i Národní galerii plnou starých originálů  slavných mistrů malířského plátna, štětců a barev. Leonardo Da Vinci, Rembrandt nebo Giovanni Bellini dokázali vést své štětce tahem nesmrtelnosti.

Naše cesta byla poučná, zajímavá ale i trochu dobrodružná. Pro většinu z nás byl let letadlem silným zážitkem a  první zkušeností s tímto dopravním prostředkem.

 

Kurz vaření a kávy v Itálii

I tento školní rok se naše škola zúčastnila vzdělávacího programu od agentury Italy Gastro Promotion s akreditací MŠMT pro gastronomy a food designery. Akce se účastnilo 20 žáků z oboru Kuchař- číšník, Gastronomie, Food design.
Můžeme říci, že týdenní pobyt v Itálii byl víc než úspěšný. Každé dopoledne se neslo v pracovním duchu, odpoledne žáci mohli poznávat krásy Itálie. Od neděle do pátku probíhaly na různých špičkových pracovištích odborné přednášky a praktické ukázky italské gastronomie. Žáci si většinu věcí mohli vyzkoušet.
Tento rok byli žáci rozděleni do dvou skupin podle svého vlastního zájmu.
Škola kávy.
Žáci, kteří se přihlásili na kurz kávy se mohli dozvědět veškeré důležité základy pro její správnou přípravu. Mistr barista, Mirko Camporesi, je provedl teorií i praxí přípravy kávových nápojů. Největší prostor věnoval procvičování, aby všechny techniky dostali žáci do ruky. V rámci barmanského kurz se věnovali přípravě moderních míchaných nápojů.
Škola vaření.
Italská pizza, těstoviny, ryby, mořské plody, zmrzlina jsou známé a vyhledávané po celém světě. Na dobře vybavených pracovištích hotelové školy si žáci vyzkoušeli moderní metody i tradiční postupy přípravy italské kuchyně. Používali kvalitní lokální a sezonní suroviny. Italští lektoři je naučili, jak připravovat čerstvé domácí těstoviny, naučili se barvení těsta přírodními látkami jako je barvivo ze sépie nebo rajský protlak. Vyrobili si svou tradiční pizzu od vyválení placky až po vytažení z pece. Naučili se upravovat mořské ryby a plody moře, uvařit tradiční italské rizoto, vyrobit tradiční dezerty.
V rámci celého pobytu měli žáci v odpoledních hodinách poznat i krásy Itálie. Viděli jsme gastronomické trhy, muzeum soli, ale i krásné San Marino. Jelikož nám tento rok počasí velmi přálo, každý se určitě rád vykoupal v moři.
Celý kurz se nám velmi líbil a doufáme, že příští rok bude stejně úspěšný, jelikož zájem našich studentů stále stoupá.

„Vaříme to slow…II“

To je fakt BOMBA

Začátek nového školního roku přinesl další velký úspěch horažďovickým gastronomům. V mezinárodní kuchařské soutěži „Vaříme to slow…II“ tříčlenných týmů obsadili druhé místo a získali cenu v hodnotě 15 000 korun. Soutěžící měli za úkol připravit tříchodové menu, do kterého museli zakomponovat několik povinných surovin a zároveň použít jednu ze základních omáček. Soutěž probíhala v otevřených kuchyních na Náměstí Republiky přímo před zraky veřejnosti a pětičlenné poroty, složené ze špičkových šéfkuchařů Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
Celému týmu velká gratulace!!

Úspěch Kateřiny Kurschové

Jedna z našich studentek 2. ročníku Grafického designu se zúčastnila celostátní soutěže Rychlé závodní vozy, jako grafička strakonického týmu Miracle Engineers ze SPŠ Strakonice. Příprava trvala celý školní rok a soutěž probíhala 22. – 23. 6. 2019 v Národním Technickém muzeu v Praze. Strakonický tým Miracle Engineers se opět umístil na prvním místě a vyhrál titul mistrů republiky! Také získal cenu za nejlepší grafiku a marketing a nejlepší konstrukci závodního vozu.
Moc GRATULUJEME! 🏆

 

Jan Punčochář

Další zářez na pažbě horažďovických gastronomů
Všichni, kdo jen trochu sledujete dění v gastronomii víte, že proběhl další ročník soutěže Master Chef Česko 2019. Vyhrála ho Kristýna, je jí teprve 17 let. Členem poroty v této soutěži byl také Jan Punčochář, zářící hvězda gastronomického nebe a mediální celebrita. A právě k tomuto sympaťákovi jsme se nechali pozvat do jeho restaurace U Matěje v Praze.
Master Chef Jan Punčochář je veselá kopa, je ihned poznat, že mu popularita nevadí. „Každý den se najde alespoň 40 zájemců o vyfotografování se mnou během obědů. Není divu, vždyť pořad měl obrovskou sledovanost,“ odpověděl Honza na dotaz, jak mu soutěž změnila život.
Jan Punčochář je opravdový odborník, vaří od malička a tvrdí, že jinou práci neumí, dva dny bez vaření už by nevydržel. Kromě natáčení a spousty jiných aktivit vede U Matěje tým 28 zaměstnanců, jako šéf důležité akce sám dozoruje i připravuje pokrmy. Také nás pozval do Chef Table restaurace U Matěje, připravil pro nás a naservíroval kompletní slavnostní menu a věřte, že to byla nádhera a koncert kuchařského kumštu. Studená melounová polévka s uzeným lososem nás v letním dni krásně osvěžila, kachní játra Foie gras (fuagra) s ostružinovou marmeládou a tvarohovým závinem je úžasně odvážný nápad ale chutnají výtečně, krevety v japonské omáčce byly opravdu pikantní a nádherně barevně i chuťově vyladěné. Hlavní chod byl jako vystřižený z učebnice pro food design. Kachní prsa s kedlubnovým zelím, hříbkovým soté a bramborovým pyré – luxusní gurmánský zážitek. Sladká tečka v podobě čokoládového vejce plněného lahodnou pěnou, krásně „ rozkřáplého“ na talíři udělala radost úplně všem.
Jan Punčochář vyprávěl, občas zažertoval, podělil se i o perličky z natáčení. Předváděl filetování mořských ryb a jiné speciální práce. Je opravdu zručný a pracovitý. Ocenil zájem žáků naší školy o zvolený obor a snahu pedagogů vychovávat dobré gastronomy. Nejlepším studentům nabídl stáž a připustil i možnost zaměstnání po ukončení studia. Udělalo nám to radost
Provedl nás celou restaurací a to byl další mimořádný zážitek. Personál jako ze škatulky, všude čisto, ochota a úsměv. Dokonalá ukázka moderní gastronomie! Jan Punčochář používá U Matěje na každý pokrm jiný inventář k servisu, jeho dvorním dodavatelem je PREMIUM GASTRO.
https://www.premium-gastro.com/cs/
Pro žáky střední školy Horažďovice, ale i pro budoucí studenty této školy je to krásná motivace pro další studium. Odjeli jsme plni dojmů, krásných zážitků a hlavně s vědomím, že někdo z nás může být třeba i Honzovým kolegou.
Jane Punčocháři, děkujeme za pozvání, rádi přijedeme zase.